Με μία απλή βόλτα στις πόλεις της όμορφής μας χώρας, εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι οι βασιλείς – Έλληνες και μη – απόλαυσαν την τιμή να ονοματίσουν τις πλατείες και…
Πριν από χιλιάδες χρόνια, σε μια απόκρημνη ερημική πλαγιά, στον τόπο που θεωρούνταν το κέντρο του κόσμου, χτίστηκε από τους πιστούς της εποχής το ιερό του Απόλλωνα και το μαντείο…
Συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη «μπόρα» για να περιγράψουμε τα άσχημα περιστατικά στη ζωή μας. Η συννεφιά και η βροχή έχει συμβολικά ταυτιστεί με την δυσκολία, την ταλαιπωρία και την κακοκεφιά.…
Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι είχαν ως σύμμαχο τη φύση για την πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων. Παρατηρώντας επιμελώς την συμπεριφορά των πουλιών, τα σημάδια του ουρανού και τις κινήσεις…
Στο ιστορικό χωριό Δημητσάνα της κεντρικής Πελοποννήσου, γνωστό από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία "Τεύθις", καθόλη τη διάρκεια της Επανάστασης αλλά και τον καιρό πριν από αυτή, οι κάτοικοι…
Η πρώτη Λαϊκή Αγορά στην χώρα μας στήθηκε στην πλατεία του Θησείου σχεδόν έναν αιώνα πριν, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης του 1929, με στόχο την ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών…
Την παραμονή των Χριστουγέννων σε πολλά μέρη της Ελλάδας, και κυρίως σε χωριά της Έδεσσας, «πάντρευαν» τη φωτιά. Ένα ξύλο κομμένο από δέντρο με αρσενικό όνομα (π.χ. πλάτανος) που συμβόλιζε…
Ακολουθώντας ένα λιτό μεν αλλά υγιεινό τρόπο διατροφής, οι αρχαίοι μας πρόγονοι δεν περιφρονούσαν τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων. Αντίθετα, φαίνεται ότι τα εκτιμούσαν ιδιαιτέρως, όπως μαρτυρούν οι πολυάριθμες λογοτεχνικές…
Στην αρχαία Ελλάδα, η αρχή του χρόνου αντιστοιχούσε με την φθινοπωρινή ισημερία και σχετιζόταν με την κίνηση του Ήλιου.Μέχρι και το τέλος της ελληνιστικής εποχής, με τις κατακτήσεις του Μεγάλου…
Ένα έργο που κοσμεί εδώ και 15 περίπου χρόνια το σταθμό του μετρό "Μέγαρο Μουσικής" στην Αθήνα. Το έργο αναπτύσσεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη μαρμάρινη επιφάνεια στον τοίχο του κεντρικού…
Η λέξη "εβίβα" στην οποία συχνά αποδίδονται λατινικές ρίζες, είναι κάθε άλλο παρά ελληνική!Οι αρχαίοι Έλληνες στα συμπόσιά τους συνήθιζαν να υψώνουν το ποτήρι και να ανταλλάσουν ευχές για υγεία…
Οι αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί αντιμετώπιζαν τα γεωμετρικά προβλήματα σαν προκλήσεις του νου και τιμούσαν με θυσίες τους θεούς τους, όταν κατάφερναν να τα επιλύσουν. Τα μεγάλα αρχιτεκτονικά και επιστημονικά έργα…
Η έκτη Φεβρουαρίου του 1982 αποτέλεσε μέρα επανάστασης για τα ελληνικά σχολεία!Έπειτα από την απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας, Λευτέρη Βερυβάκη, έπαψε να είναι υποχρεωτική η σχολική ποδιά που φορούσαν…
Το έθιμο της Παναγιάς της Πολυσπορίτισσας όπως το καταγράφει ο Φίλιππος Βρετάκος («Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των»): «Ονομάζουν όμως αυτήν και Πολυσπορίτισσα (Ευρυτανία, Δυτ.Μακεδονία, κ.α.),…